Letland

Programma  9 daagse veelzijdige reis naar Letland.

Dag 1: met een vlucht aan het eind van de dag vliegen we naar Riga, de hoofdstad van Letland. Met een transfer gaan we naar Hotel Elizabetes.Het diner is in de stad of in het hotel.

letland

Dag 2: na het ontbijt gaan we met de bus voor een stads excursie in zowel de oude stad als in de Jugendstil wijk. Deels doen we de excursie lopend.

Na de lunch in de oude stad brengen we een bezoek aan het Bezettingsmuseum . We worden daar door een lokale gids rondgeleid. De rest van deze dag  is vrij te besteden. Na het diner gaan we met de bus terug naar het hotel.

 

Dag 3: na het ontbijt vertrekken we naar de schitterende badplaats Jurmala met zijn indrukwekkende houten villas. We krijgen daar een rondleiding en brengen een bezoek aan het plaatselijke museum. Na de lunch staat het nationale park Kemeri op het programma. Via een tweetal wandelingen kunt u onder de indruk komen van het prachtige landschap en vanuit de uitkijktoren mooie plaatjes maken. We overnachten in een fraaie gelegenheid: ValgumaPasaule.

P1060651

Dag 4: voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om een trail  met blote voeten te doen als voorbeeld van  Letse wellness. We kunnen deze dag verder ook genieten van. een  wijnproeverij  in Sabile waar sinds de 16de eeuw druiven verbouwd worden. De wandeltocht in Kuldiga brengt ons bij de breedste waterval van Europa van maar liefst 249 m. Tijdens het diner in Spelmanukrogs krijgen we een performance van de Suitu vrouwen. We brengen de nacht door in Pavilosta vlak bij de kust.

 

Dag 5: we beginnen de dag na het ontbijt met een boottochtje. Daarna gaan we naar Liepaja. De lunch bestaat vandaag uit een traditionele vismaaltijd. De middag  staat in het teken van “militair toerisme” in Karaosta met o.a. een militaire gevangenis. Na het diner in VecaisKapeinis vertrekken we cv services naar hotel Vilhelmine.P1060769

Dag 6: we verlaten Liepaja voor een prachtige tocht die ons brengt in Jūkaine waar we voor een korte wandeling langs de kust stoppen. In Užava gaan we in de plaatselijke brouwerij bier proeven. Immers Letland zonder bier is niet denkbaar. Verder kunnen we nog een beetje nostalgie beleven in een oude school met daar voorbeelden van traditioneel  handwerk. We sluiten de dag af met een wandeling voor we naar naarKošrags rijden voor diner en overnachting.

 

Dag 7: vandaag kunnen we van de natuur genieten in het Slĭtere Nationale Park. We maken een wandeling langs de kust en volgen het Peterezera natuur pad. Het diner in Roja bestaat uit een bijzondere vissers maaltijd. De overnachting is in Roja.

P1060701

Dag 8: we beginnen de dag na het ontbijt met een wandeling in de natuur en sluiten het ochtend programma af met een keramiek workshop.

Na de lunch gaan we weer  terug naar Hotel Laine in Riga. De middag besteden we in het Navigatie- en  Geschiedenis museum.

 

Dag 9: de laatste dag gebruiken voor we een bezoek  aan de reusachtige centrale markt in de vroegere Zeppelin loodsen. Als de tijd het toelaat proberen we nog het Getto museum te bezoeken en vanaf het uitzichtsplatform van de Academie van Wetenschappen kunnen we nog een paar mooie overzichtsfotos van Riga maken. Op deze dag vliegen we terug naar Amsterdam.

P1060638

Vertrek op 17 april en 24 mei en 13 en 20 sept.

 

Prijs €785 p.p. 

Inbegrepen: h/p op basis 2 pers. Kamer, alle entrees, vervoer, transfers, Ned. Reisleiding, Engels sprekende lokale Letse gidsen.

Niet inbegrepen; vliegkosten, verzekeringen, drankjes, lunches en bijdrage toeslag 1 pers. Kamer €150, reserveringskosten €10.

Minimum aantal deelnemers 10.

Letland algemeen.

Letland, ook wel eens de parel van de Baltische staten genoemd, ligt aan de Baltische Zee met maar liefst 500 km  zandstrand. Met een oppervlak van bijna 65.000 km² behoort het tot de kleinere landen van Europa.

Het grootste deel van het land is vlak tot licht glooiend met grote oppervlakten bos( 45% van het oppervlak)  en vele meren(5000) en rivieren(1000). Tijdens onze rondreis zult u daar kennis  mee maken en tot de ontdekking komen dat er veelal sprake is van een onbedorven natuur. In Jurmala treft u een van de langste zandstranden van Europa aan.

In Letland kunt u dus ongestoord genieten van de natuur: geen overbevolkte recreatie gebieden! Dit heeft ook te maken met de geringe bevolkingsdichtheid . Van de ongeveer 2,2 miljoen inwoners wonen er zo’n 740.000 in de hoofdstad Riga.

Letland is een multiculturele staat gelegen op het kruispunt van oost en west met een rijk cultureel erfgoed. E.e.a. heeft te maken met een op zijn zachtst gezegd gecompliceerde geschiedenis van binnenvallende buren als Duitsland, Rusland, Zweden en Polen. Elke bezetter voegde steeds iets toe aan de lokale samenleving. In de talloze oorlogen die er op Lets grondgebied plaats gevonden hebben, is er veel vernietigd. Wanneer je de Letse geschiedenis overziet dan is het niet meer dan een mirakel dat het Letse volk en de Letse taal nog steeds bestaan en dat de Letten een eigen staat hebben.

P1060716

De geschiedenis van de vorige eeuw is er een van gruwelijk gebeurtenissen. Tijdens de bezoeken aan het Getto museum en het Bezettingsmuseum krijgt u hier iets van mee. Afwisselende bezettingen van de nazis en de Sovjets hebben diepe sporen nagelaten. Als gevolg van e.e.a. heeft Letland een Russische minderheid van 30% van de bevolking! In Riga zult u dan ook vaak Russisch horen spreken.P1060772

Voor liefhebbers van militair toerisme is Letland een interessant land .De 1ste en de 2 de Wereldoorlog  en de Sovjet bezetting hebben militaire monumenten nagelaten zoals de mariene haven Liepăja en een van de grootste radio telescopen van Europa. Tijdens deze reis wordt hier aandacht aan geschonken.

Zoals bekend eindige het Sovjet bewind in 1991 met als hoogtepunt van de zgn. Zingende Revolutie:, de Baltische weg: een menselijke ketting van Tallinn via Riga naar Vilnius van 600 km. Lang waar twee miljoen mensen aan mee deden.

P1060705

Tijdens ons bezoek aan Riga zal dit ongetwijfeld nog wel ter sprake komen.

Een culturele bijzonderheid treffen we aan  bij het bezoek aan Alsunga en wel Suitu vrouwen. Vooral tijdens het diner in SpelmanuKrogs maakt u hiermee kennis. Ook het vissersmenu in Roja mag een culturele bijzonderheid genoemd worden. E.e.a. gaat gepaard met muziek en dans en u kunt tevens genieten van de zelf gestookt brandy.

Over lokale dranken gesproken: Letland heeft voor een klein land vele lokale bieren. Geen twee soorten zijn gelijk. Niet verwonderlijk dat bier de traditionele Letse drank is. Niet onvermeld mag worden de Riga Black Balsam: sterk alcoholisch en aromatisch.

 

Culinair is Letland eveneens een feest.  Dit aspect ontbreekt zeker niet tijdens deze reis. U kunt volop genieten van bijzondere lokale gerechten.

U zult ook verbaast zijn dat er druiven groeien in Letland en dat er wijn geproduceerd wordt. Door middel van een kleine proeverij kunt u kennis maken met een paar lokale wijnen.

Let u ook ophet befaamde donkere Letse brood, zonder gist gemaakt. Het geldt als een symbool voor Letland over de hele wereld.

Onze reis is zo opgezet dat u tijdens de nodige wandelingen van de natuur kunt genieten en als u geluk hebt, komt u aan het strand nog een stukje barnsteen tegen. Overal zijn er in de Baltische landen op grote schaal sieraden van barnsteen te koop, ook wel het Baltische goud genoemd.

 

Mocht u meer over de Baltische staten en in het bijzonder Letland willen lezen, hierbij een paar boekentips:

Eksteins, Modris

Op de loop: een Letse familiekroniek Geschiedenis van het patriottisme, communisme, fascisme in Letland in de vorige eeuw, m.b.v. de geschiedenis van de familie van de auteur.

Kalniete, Sandra

Op dansschoenen in de Siberische sneeuw: de geschiedenis van mijn familie Geschiedenis van een Letse familie tijdens de bezettingen door sovjets en nazi's, voordat het land in 1991weer onafhankelijk werd.

 

Onwijn, Karel:Baltische landen.

Dohrn, Verena:  Baltische reizen.

Hein, Christa: Een vrouw uit Riga.

Hendriks, Annemieke: IJzeren deuren, zes families tussen Oost- en West Europa.

Valiuline, Sana: Didar en Faroek.

Brokken,Jan: Baltische zielen