Mongolië

Expeditie in Mongolië langs de
100° meridiaan O.L.


Onder leiding van geografen van de Universiteit van Ulaanbaatar willen we in juli  een 16 daagse avontuurlijke reis maken van Zuid naar Noord Mongolië. Zoals het nu staat, zal het vertrek plaats vinden op of rond 14 juli. Langs de 100 °meridiaan worden we geconfronteerd met woestijnen, zandduinen, meren, sporen van dinosauriërs,het Khuvsgul meer(levert 70 % van het zoete water van Mongolië) etc.
Vooral geomorfologie en fysische geografie komen aan de orde tijdens deze reis. Door in zgn. Ger kampen te verblijven maken we kennis met het nomadische leven in dit boeiende land.
We verblijven in tenten, Ger kampen en hotels.

Vliegen met Aeroflot via Moskou.

mongolië

Programma in vogelvlucht.Dag 1 Vlucht naar Ulaanbaatar.
Dag 2 Verblijf in een hotel in de hoofdstad Ulaanbaatar. U krijgt een presentatie over Mongolië en over de reis. s’Avonds een nadere kennismaking met een aantal aspecten van de Mongoolse cultuur.
Dag 3 Een vlucht van 1,5 uur naar het zuidelijk deel van de Gobi woestijn. We rijden vervolgens naar de Yol vallei: een lange vallei met kliffen. Sommige gedeelten staan het hele jaar in de schaduw. We maken een wandeling van 4-5 km door de vallei om van de schitterende omgeving te kunnen genieten. Na de picnic lunch rijden we zo’n 40 km naar het Ger kamp voor de overnachting.

Khongoriin_els_sand_dune

Dag 4 Een tocht naar de zandduinen van Khogor: de zingende zandduinen worden ze wel eens genoemd. Ze beslaan een lengte van 180 km en zijn zo’n 300 meter hoog. Vanaf de top heb je onwaarschijnlijk fraai uitzicht over de omgeving. Verblijf in Ger kamp.
Dag 5 en 6 Een tocht van 210 km naar Khermen Tsav , de grootste canyon van Mongolië. Hier zijn veel fossielen van dino’s gevonden incl. eieren. Je krijgt hier het gevoel alsof de dino’s hier nog steeds zijn. Overnachting in tenten.
Dag 7 Na 40 km komen we in Zulganai een prachtige oase in de Gobi woestijn. Na een kennismaking met dit gebied rijden we 160 km verder naar het Ikh Bogd gebergte(3957 m) in het noorden van de Gobi. Het landschap is hier open en kenmerkt zich o.a. door kleurrijke heuvel partijen. Overnachting in tenten.

P1050038

Dag 8 en 9 Vandaag een lange tocht van 220 km  naar Galuutiin Khavtsal: de meest schilderachtige van alle canyons in Mongolië:200-400 meter diep over een lengte van 350 km. De Galuut rivier stroomt hier heel snel en is op zijn smalst hier zo’n 3-5 meter. Overnachting in tenten.

Dag 10 We rijden vandaag 290 km naar het Terkhiin Tsagaan meer onstaan door de vorming van een dam a.g.v. lavastromen vele duizenden jaren geleden. Onderweg zien we de Chuluut rivier die door een basalt canyon stroomt. Overnachting in een tent.
Dag 11 Vandaag en trekking tocht van 10 km naar de Khorgo berg:een dode vulkaan oostelijk van het Terkhiin Tsagaan meer. De krater is 100 meter diep. Later vertrekken we naar Jargalant, een tocht van 90 km. Overnachting in rewrite text een Ger kamp.

Dag 12 We vervolgen onze expeditie naar het Erkhel meer. Hier zijn we bij en op de coördinaat van de 100° lengte en de 100° breedtegraad .Overnachting in tenten.
Dag 13 Vandaag naar het Khuvsgul meer: kristal helder water! Dit meer bevat ongeveer 2 % van de wereld zoetwatervoorraad en is ongeveer 136 km lang en breed van 20-40 km en heeft een maximale diepte van 262 meter. Het meer is omgeven door bossen en weiden waar yaks en paarden grazen en waar etnische nomaden wonen. Overnachting in een Ger kamp.

Khermen_tsaw_1
Dag 14 Vlucht naar Ulaanbaatar na de stad Murun met een bezoek vereerd te hebben. Overnachting in een hotel.
Dag 15 Sightseeing in Ulaanbaatar met o.a.. bezoek aan het Nationaal Museum, het Gandan klooster, het Nationale Museum waar u een show krijgt van nationale en moderne kostuums. ’s Avonds afscheidsdiner. Overnachting in een hotel.

sunset_Gobi

Dag 16 Vlucht naar Amsterdam.
Prijsindicatie voor deze bijzondere reis vanaf €2050. p.p. bij 10-12 deelnemers. Toeslag 1 pers. kamer voor hotel, tent en Ger kamp €235.
Inbegrepen: binnenlandse vluchten, 2 pers. kamer in hotels, verblijf in Ger kampen en tenten, Engels sprekende geograaf als gids, entrees, alle transfers door bus/minibus, Russische 4x4 tijdens de routes door het land. Voor kampeeruitrusting,kook apparatuur en kok wordt gezorgd. Verzorging f/b behalve op dag 2, 14 en 16.

Niet inbegrepen: verzekeringen,drankjes, slaapzak, visumkosten, internationale vlucht.Boekingskosten €10.

P1050122