Oezbekistan

Een 15 daagse bijzondere rondreis Oezbekistan: het hart van de Zijderoute.

Geniet tijdens deze bijzondere  Oezbekistan reis van de adembenemende aanblik van de medressa’s, de karavanserais, de paleizen, de moskeeën. Overal zal u de turquoise kleur opvallen van de werkelijk adembenemende gebouwen.

Tijdens onze  Oezbekistan reis willen ook aandacht schenken aan thema’s als waterbeheer, milieu, zijdeproduktie. We komen daarom bijv.ook bij het Aralmeer als voorbeeld van een milieuramp. We zien hier scheepskerkhoven in de woestijn liggen, daar waar eens het Aralmeer was!Het zijn vooral de inwoners van de deelrepubliek Karalkapakstan die te lijden hebben gehad van de milieuproblemen o.a. zichtbaar in een lage gemiddelde levensverwachting.: stof-, zand, zout-, en gifstormen hebben hier hun tol geëist.

Uiteraard ontbreken tijdens deze reis de beroemdste steden van Oezbekistan niet: Samarkand, Bukhara, Khiva en Shakhrisabz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een belangrijke periode voor Oezbekistan is het tijdperk van de Timoerieden geweest: in 1336 werd Timur Lenk geboren in wat nu Shakhrisabz heet. Hij stichtte in korte tijd een nieuw wereldrijk en versloeg de Turken. Hij is ook verantwoordelijk voor de bouw van de schitterende islamitische bouwwerken die zo tot de verbeelding spreken .Een andere grote figuur is die van de kleinzoon van Timur Lenk: Ulug Beg(1409-1449). Naar hem is ook het beroemde observatorium genoemd. Uiteraard brengen we hieraan een bezoek.

 

Vanwege het continentale woestijnklimaat zijn het voorjaar en het najaar de aantrekkelijkste tijden om dit land te bereizen.

Onze reis bevat een mixture van cultuur en natuur. We verblijven zoveel mogelijk in kleinere hotels/guesthouses en een nacht in een yurt!We willen ook ruim de tijd inruimen voor de actievelingen: wandelopties.

We hebben gekozen voor een 15 daagse Oezbekistan reis om u met zoveel mogelijk aspecten van Oezbekistan kennis te laten nemen en niet alleen de bekende highlights vandaar dat ook het Fergana bekken in het programma opgenomen is.

 

Data: voorjaar en najaar na overleg.

Het globale reisprogramma.

Dag 1: Vliegreis naar Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Halve dag excursieprogramma.

Dag 2: Vliegen naar Fergana bekken, het dichtsbevolkte deel van Oezbekistan in het oosten van het land.Kokand-Rishtan-Fergana. Hotelovernachting in Fergana.

Dag 3: Fergana-Margilan-Kuva-Fergana per bus. Deze dag o.a. aandacht voor de zijdeproduktie en de bazar van Margilan. Een bezoek aan de antieke nederzetting Akhsykent aan de oever van de Syr Darja rivier. Een vislunch in het Baliklar theehuis. In Kuva zien we de opgravingen van het oude fort.

Dag 4: Fergana-Tashkent -Samarkant. Een lange dag per auto of bus afhankelijk van het aantal deelnemers.

Dag 5: Hele dag excursie in Samarkand een van de vele hoogtepunten van deze Oezbekistan reis. In deze stad van 2500 jaren oud ziet u architectonische meesterwerken uit de tijd van de Timuriden: het Registanplein , volgens sommigen één van de mooiste pleinen van de wereld, met zijn schitterende medressa’s, het Gur Emir mausoleum uit de 15de eeuw. We bezoeken verder het observatorium van Ulug Bek, het Shakhi Zinda mausoleum en de Bibi Khanum moskee. We eindigen de dag op de Siyob bazaar, levendig als altijd. Overnachting in Samarkand.

12

Dag 6: We gaan deze dag naar Shakhrisabz via de Takhtakarma bergpas. In Shakhrisabz bezoeken we een aantal paleizen en moskeeën zoals het zomer paleis van Timur Lenk, de Kuk Gumbaz moskee en het Dorus Tilovat kompleks. Overnachting in Samarkand.

Dag 7: We vervolgen de route naar Nurata, een tocht van 200 km. Daar bezoeken we een moskee uit de 15-17 de eeuw, een medressa uit de 16 de eeuw en tevens nog de ruïnes van een oud fort. We rijden door naar Aydarkul met overnachting in yurts: douche en toiletten bevinden zich buiten. Diner in een traditionele kazachse yurt. We kunnen genieten van kampvuur, liederen van de woestijnzanger.

oezbekistanbrood

Dag 8: Nurata-Aydarkul-Gijduvan-Bukhara. Een tocht van zo'n 300 km. vandaag rijden we eerst op een kameel van de yurts naar het Aydarkul meer. Vogels kijken, vissen vangen voor de vislunch!

In Gijduvan een  keramiek workshop van Abdullah Nazrullaev. We eindigen deze dag in Bukhara een van de beste plaatsen in Centraal Azië.

DSCN1916

Dag 9: De hele dag excursie in Bukhara . De naam Bukhara is afkomstig uit het Sanskriet en betekent tempel of klooster. Eens was Bukhara een groot commercieel centrum langs de Grote Zijderoute. We zien hier alle hoogtepunten op het gebied van moskeeën en medressa’s. Tevens krijgen we nog een demonstratie in een zijdefabriekje. Overnachting in Bukhara.

oezbekistanpottery

Thee drinken in een chaikhana(theehuis) is ook een belevenis bijv. in het hart van Bukhara, daar vinden we het zgn. Lab-I-Chauz kompleks. Meestal , zoals ook hier, liggen theehuizen op fraaie en rustige plaatsen, waar je al thee drinkend kunt genieten van de mensen om je heen.In een Oezbekistan reis mag dit onderdeel niet ontbreken. Tevens een folkore show met diner in de Nodir Devon Begi medressah.

Dag 10: Een lange tocht naar Khiva van zo'n 450 km door de Kyzylkoem woestijn. Let op de kamelen!Onderweg  een lunch in een traditioneel Oezbeeks wegrestaurant, een belevenis op zich. Overnachting in Khiva.

17

Dag 11:Dagexcursie in Khiva: een museum in de open lucht. We zien paleizen, mausolea, moskeeën, het Kuya Ark fort, een karavanserai etc. Overnachting in Khiva.   

Dag 12: Een 200 km tocht naar Nukus met verblijf in het eenvoudige hotel Nukus. Er is hier geen overdaad aan hotels, dus we hebben niet veel keus. We bezoeken o.a. het Savitskiy museum. Verder is er vrije tijd voor winkelen e.d.

DSCN1739

Dag 13: Een rit van 210 km brengt ons daar waar vroeger het Aral meer lag. Moynak fungeerde eertijds als een visserij centrum voor heel Centraal Azië. Nu is het een en al woestijn. We kunnen foto’s maken van de scheepswrakken die zijn blijven liggen. Tevens is er een klein museum gewijd aan de geschiedenis van het Aral Meer. We rijden terug naar Nukus voor de overnachting aldaar. Dit onderdeel van de Oezbekistan reis zal diepe indruk op de deelnemers maken.

Dag 14: Binnenlandse vlucht van Nukus naar Tashkent. Na de lunch brengen we een bezoek aan de grote bazaar: Chor Su, daar kunt u genieten van de sfeer en van de veelheid van de aangeboden goederen. U kunt vandaag nog de inkopen doen voor we de andere dag terug vliegen. Aan het einde van de dag is er een afscheidsdiner als afsluiting van deze Oezbekistan reis.

DSCN1775

Dag 15: Vlucht naar Amsterdam.

Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Prijs p.p. €1525- h/p. in 2-pers. kamer. Prijs 1pers.kamer  €250. Inbegrepen  alle entrees,folklore show,koffie/thee/water, bus vervoer, Duits of Engels sprekende gids, Nederlandse reisleiding. Exclusief visumkosten, internationale vlucht, boekingskosten €10 . Minimum aantal deelnemers:10, maximum 20.

Verblijf in 2,3 en 4 sterren hotels h/p en 1 nacht in een yurt.

De prijzen zijn gebaseerd op de huidige dollarkoers. Verandering in de koers kan gevolgen voor de prijs hebben.

6

Oezbekistan algemeen.

Sinds het uiteenvallen  van de Sovjet Unie in 1991 is Oezbekistan een onafhankelijke staat in Centraal-Azië met een oppervlakte van 12 keer Nederland. Het  land heeft een continentaal woestijnklimaat met extreme temperaturen in winter en zomer. Het voorjaar en het najaar zijn de beste seizoenen om hier als  toerist te verblijven. Een groot deel van Oezbekistan bestaat uit woestijnen: de  Karakoem- en de Kyzylkoemwoestijn. Ooit lag Oezbekistan centraal gelegen aan de Zijderoute. De steden als Bukhara, Samarkand en Khiva  ontlenen  hun bestaan hieraan.

In de 18de eeuw  vestigden de eerste Russen  zich in Centraal Azië en ontwikkelden een koloniaal regiem. Het was uiteindelijk Stalin die volgens de verdeel- en heerspolitiek die kunstmatige grenzen trok in Turkestan zoals dit deel van Azië heette. Zo werd Oezbekistan in 1924 een sovjet republiek.

Sinds de onafhankelijkheid  is het Karimov die nog steeds de president is. Een parlementaire democratie zoals wij die kennen, bestaat er niet in Oezbekistan.

 

De stad Nukus , de hoofdstad van Karalkapakstan, is geen toeristische highlight, maar voor  onze rondrit de uitvalsbasis voor de tocht naar het Aral meer. Lange tijd rijden we over de bodem van wat eens  het Aral  Meer was!

Tijdens onze rondreis komen we uiteraard ook in de hoofdstad Tashkent, één van de grootste steden van Centraal Azië ook wel genoemd de ”ster van het Oosten”.

Voor fotoarchief Oezbekistan klik hier