Sachalin

Vertrek op 16 augustus voor een 14 daagse expeditiereis naar het verre oosten van Rusland.
Unieke expeditiereis naar een andere wereld.Wij zijn bijzonder enthousiast over onze nieuwste en unieke reis naar Sachalin, aan de andere kant van de wereld. Nog iets verder dan Vladivostok, ten noorden van Japan ligt het eiland Sachalin dat samen met de Kurillen-eilanden het ‘Sachalinskaya Oblast’ vormt. In 1643 was de Nederlandse ontdekkingsreiziger en cartograaf Maarten Gerritszoon  de Vries de eerste West-Europeaan die voet aan wal zetten op Sachalin. Anton Tsjechov beschreef het onherbergzame eiland waar hij in 1890 naartoe trok om de strafkampen van de gedeporteerde gevangenen te bezoeken en Sachalin is ook het eiland dat de Japanners tot de 50e breedtegraad bezetten van 1905 tot 1945. Nu beschikt het eiland over een van de grootste LNG-fabrieken ter wereld waar in 2009 de eerste LNG-tankers werden gevuld. Tijdens de Koude Oorlog was het eiland niet toegankelijk; wel was de Komsomol actief om het eiland te russificeren en rekoloniseren. Hoe heeft dit alles dit langgerekte smalle eiland beïnvloed? En wat is de impact van de Siberische koude met de ‘s winter bevroren ijszee? Een boeiend eiland dat voor de avontuurlijke geïnteresseerde reiziger veel te bieden heeft.

RIMG0673

Sachalin vanuit Sachalin.Wij organiseren deze reis in samenwerking met sociaal en economisch geograaf Nicole Rutten, die 3 jaar op Sachalin heeft gewoond. In die tijd heeft zij dit - voor de (buitenlandse) toerist - vrij ontoegankelijke eiland stap voor stap weten te ontdekken. Vanuit een grote interesse voor mens, natuur, cultuur en historie heeft zij zich Sachalin ‘eigen’ gemaakt. Bij haar afscheid van het eiland schreven anderen uit de internationale gemeenschap over haar “Out of anyone here, you ‘ve really made the most of Sakhalin, you’ve done so many things and seen so much of the island!” Vanuit Sachalin heeft zij tevens vele reizen in de omgeving gemaakt, waardoor zij het eiland in de geografie en historie van dit deel van de wereld weet te plaatsen. Haar professionele loopbaan op het gebied van ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en het management van branche- en beroepsorganisaties draagt er zeker toe bij dat deze expeditiereis zowel inhoudelijk als organisatorisch het hoogst haalbare voor u in petto heeft. Voorts werken wij nauw samen met een ervaren reisorganisatie op Sachalin. De reis is op verantwoorde wijze samengesteld met respect voor mens en natuur.
Van stads hotel via ongeasfalteerde wegen naar ‘vrij’ kamperen.De hoofdstad Yuzhno-Sakhalinsk biedt vele overnachtingsmogelijkheden. Buiten de stad is het aanbod zeer beperkt. Wij maken gebruik van hotelletjes en een soort vakantiehuis en we kamperen (geheel verzorgd) in de vrije natuur. Voor de avontuurlijke reiziger een fantastische manier om het eiland te verkennen.In de hoofdstad zijn de meeste wegen geasfalteerd, evenals de wegen naar de omliggende plaatsen. Verder weg van de stad zijn de wegen niet geasfalteerd, waardoor de reisduur toeneemt en het comfort afneemt. In zo’n omgeving werkt het anders dan wij gewend zijn, waardoor wijzigingen in het programma kunnen optreden. Ook de weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op onze planning.

sachalin

Onze ‘ontdekkingsreis’ naar SachalinTijdens onze reis gaan we op zoek naar achtergronden van de historie, de geografie en de cultuur van Sachalin. De avontuurlijke actieve reiziger die open staat voor nieuwe ervaringen zal geheel aan zijn trekken komen. Aspecten die tijdens onze reis aan de orde komen zijn:- de oorspronkelijke bewoners, de Nivkh en de Ainu;- de politiek-geografische kwestie tussen Japan en Rusland over de zuidelijke eilanden van de Kurillen;- de historie van de sovchozen;- de economische ontwikkeling als gevolg van de olie- en gaswinningsprojecten;- de impact van deze exploratie op mens, natuur en milieu;- het vraagstuk van de leegloop van het platteland en de trek naar de hoofdstad in combinatie met een enorme daling van het inwonerstal op het eiland;- de Russische cultuur en meer.

Al wandelend zien, ervaren en genieten.Goede wandelschoenen en een goede conditie zijn een ‘must’ voor deze reis. We maken diverse wandelingen in de natuur die in Sachalin in overvloed aanwezig is: door de bossen in (laag) bergachtig gebied en langs de vele kusten. Ook de stad Yuzhno-Sakhalinsk – onze uitvalsbasis – verkennen we te voet. Dat de Sachaliners zelf niet altijd even respectabel met hun omgeving omgaan zien we als zij een dagje van de natuur hebben genoten (auto wassen in het riviertje, de resten van de shaslick en veel lege flessen wodka). We leren de schoonheid achter het zwerfvuil te zien.

RIMG0220

Programma: Yuzhno-Sakhalinsk en 3 rondreizen op Sachalin.Gedurende onze 2 weken op Sachalin overnachten we 6 keer – niet aaneengesloten – in Yuzhno-Sakhalinsk. Vanuit Yuzhno-Sakhalinsk maken wij 3 unieke rondreizen over het eiland. In ruim 2 weken krijgt u een goed beeld van het eiland en het leven op het eiland.

Tijdens ons verblijf in Yuzhno-Sahkalinsk bezoeken wij musea (het regionale Sakhalin Museum, het Tsjechov Museum), diverse markten (vlees direct van de koe) en winkels, het Gagarinpark en Russische restaurants: u zult de stad echt gaan beleven! Vanuit Yuzhno maken wij schitterende wandelingen naar de bergen in de directe omgeving, zoals Gorni Vostok met een prachtig uitzicht over de stad, een moddervulkaan en Tsjechov Peak (1045 m). Een bijzonder element in deze reis is de bezichtiging van een van de grootste LNG-fabrieken ter wereld en de achtergronden van dit immense olie- en gasproject.
Tijdens onze rondreis naar het Zuid-Oosten van Sachalin gaan wij kijken naar de zalmtrek en zalmvangst aan de Zee van Ochotskoye. De grote krabben die hier in de stalletjes op straat worden verkocht maken altijd veel indruk. We vervolgen onze reis naar Cape Velican waar we op of nabij het strand zullen kamperen. We wandelen, vissen en zwemmen in deze indrukwekkende omgeving.
Bij onze tweede rondreis brengt de nachttrein u naar het meest noordelijke station Nogliki. Een belevenis op zich. We maken kennis met het leven in dit afgelegen gebied, gaan op zoek naar de historie van de Goelag en de autochtone inwoners van Sachalin. Na 2 hotelovernachtingen gaan we wederom met de nachttrein naar Yuzhno.De 3e rondreis begint in de havenstad Kholmsk. Na een bezoek aan de havenstad rijden we langs de westzijde van het eiland met adembenemende uitzichten over de kustlijn en de Tatarskiy Proliv zeestraat. De overal aanwezige roestende scheepswrakken geven iets prijs over de omstandigheden op zee, maar ook over het beheer van de kust. Nabij Tomari zijn in onbruik geraakte Japanse spoortunnels, een Japans gebouwtje en de Torii behorend bij een voormalige tempel de enige elementen in het landschap die herinneren aan de Japanse tijd. In deze omgeving is de overnachting gepland in een van de weinige ‘vakantiehuizen’ op Sachalin. De volgende dag reizen we verder in noordelijke richting en steken het eiland dwars over waar het op z’n smalst is. Bij het grootste verkeersinfrastructurele werk op Sachalin, in the ‘middle of nowhere’ , gaan we nog een stukje naar het noorden. Hier maakt u diverse wandelingen op de Zdhanko bergrug en geniet u van lunches en diner in de buitenlucht bij onze kampplaats. De laatste overnachting in deze rondreis is in het hotel van Dolinsk. Vanuit Dolinsk bezoeken wij het strand waar militaire voertuigen uit de oorlog als een monument zijn achtergebleven en waar de edelsteen ‘amber’ onder bepaalde weersomstandigheden aanspoelt. Nabij de oude mijnstad Bykov, waar de mijnen inmiddels zijn gesloten, zijn indrukwekkende watervallen waar wij als afsluiting van deze rondtour van genieten.
In Yuzhno-Sakhalinsk verblijft u in een middenklasse hotel (1-persoonskamer met toeslag). Buiten de stad wordt gekampeerd en overnacht in hotels met basisvoorzieningen. Gemiddeld zijn minimaal 2 maaltijden per dag in de reissom inbegrepen. Op het eiland verplaatsen we ons per trein en (mini)bus.

RIMG0318

Vliegen met Aeroflot vanaf Amsterdan via Moskou.
De prijsindikatie voor deze unieke reis bedraagt ongeveer €3050,- p.p. op basis 2 pers. kamer in Yuzhno h/p. incl. vliegreis.Exclusief visumkosten, verzekeringen, boekingskosten €10, garantiekosten €15.

Maximaal aantal deelnemers: 12. Minimum:8. Bij teveel aanmeldingen houden we de volgorde van binnenkomst aan.
U kunt zich nu alvast voor deze unieke reis aanmelden.De deelnemers ontvangen later een programma van dag tot dag.