Servië

Studiereis voor geografisch geïnteresseerden, van geografen en door geografen naar Servië : Europa’s laatste avontuur ?

Vertrek: herfstvakantie.

In samenwerking met Dennis van der  Avoort, sociaal geograaf en tevens  vertegenwoordiger van de Nationale Organisatie voor Toerisme van Servië in Nederland, presenteren wij een bijzondere studiereis  in de herfstvakantie voor  Nederlandse geografen en andere belangstellenden voor geografie.

De studiereis naar Servië wordt georganiseerd in samenwerking met geografen uit Servië.

We willen in deze Servië reis zowel  sociaal- als  fysische geografische aspecten aan de orde stellen. Uiteraard zullen we een aantal toeristische  highlights niet links laten liggen.

TARA Zaovine lake

Servië bezit  een schat aan cultuurhistorie, schilderachtige dorpjes  waar de tijd stil heeft gestaan , een nog ongerepte natuur, grote variatie in landschappen en prachtige nationale parken zoals  Kopaonik en Djerdap, het grootste kloofdal van de Donau in Europa.

Misschien moeten  we tijdens deze reis onze mental map bijstellen? Of misschien wordt juist de beeldvorming versterkt? Politiek geografisch zullen we in ieder geval aan onze trekken komen , was het alleen maar de kwestie Kosovo. We hebben een geograaf uit  Kosovska Mitrovica bereid gevonden om ons te informeren.

Cultuur zal ook niet in deze reis ontbreken: middeleeuwse kloosters, kerken, en culinaire proeverijen. Ook willen we aandacht schenken aan de overblijfselen van de Romeinse tijd :te zien bij een aantal opgravingen zoals Viminacium en  het fort Felix Romuliana.

De regio’s die tijdens deze  reis vooral aan de orde komen zijn:  Vojvodina in het noorden, sterk beïnvloed door de  Oostenrijkse- en Hongaarse overheersing, met als hoofdstad Novi Sad. Uiteraard Belgrado, een stad met een zeer turbulente geschiedenis en  binnen drie jaren een hoofdstad van drie landen geweest: Joegoslavië, Servië- Montenegro en nu Servië. Verder de Donau regio en de karstlandschappen in Oost-Servië en het bergachtige  zuiden van Servië met een rijkdom aan middeleeuwse cultuurhistorie  en een oriëntaalse stad als Novi Pazar. Tenslotte gaan we naar Kosovo: een regio die door de Serviërs als bakermat van hun cultuur wordt beschouwd, met veel geschiedenis en bijzondere politieke ontwikkelingen.

servië

U zult merken dat interactie met Serviërs heel gemakkelijk gaat en daar is tijdens deze reis ruim de mogelijkheid voor.We vliegen met de Servische luchtvaartmaatschappij JAT, rechtstreeks naar Belgrado. Vervoer in Servië gaat per bus. De reis wordt in Servië met touroperator Panacomp Travel uit Novi Sad georganiseerd.

We verblijven in middenklasse hotels en één keer in een klooster.

Het programma ziet er ruwweg als volgt uit:

Dag 1

Vlucht naar Belgrado. In Belgrado is het mevr. Jelica Novakovic die medewerking aan het programma verleent. Samen met Sven Peeters  schreef ze het boek: “Het Kafana tribunaal”. Een ander boek van haar: “Gelukkig is hij wie bijtijds waanzinnig wordt” ( niet meer verkrijgbaar in de boekhandel). Het gaat hier om een dagboek uit Belgrado, tijdens de recente oorlog geschreven. Mevr. Novakovic is het hoofd van de vakgroep Neerlandistiek van de  Universiteit van Belgrado. Een stadsgeografische wandeling staat eveneens op het programma. Overnachting in Belgrado.

Dag 2

Research assistent Nemanja Davodovic van de Universiteit van Novi Sad is onze excursieleider deze dag: we schenken aandacht aan het Titel löss plateau, het Nationaal Park Fruska Gora met het plaatsje Sremski Karlovci en het Fort Petrovaradin. Ook zijn een stadgeografische wandeling in Novi Sad en een bezoek aan een wijnkelder in het programma opgenomen. Overnachting in Novi Sad.

Dag 3

Van Novi Sad naar het Nationale Park Djerdap met daar onder andere de grootste rivierkloof van Europa. Deze dag en dag 4 staan onder leiding van Aleksandar Petrović́, geomorfoloog aan de Universiteit van Belgrado. Tevens bezoek aan Viminacium: eens een belangrijke Romeinse nederzetting in de Romeinse provincie Moesia. Overnachting in Majdanpek.

SavaKalemegdan1

Dag 4

Bezoek aan de Rajkova grot en daarna naar de mijnstad Bor met een rondleiding in de reusachtige kopermijn. Naast de mijn , welke tegenwoordig nog in gebruik is, is er nog een gesloten mijn in Bor: eens de grootste mijn van Europa. Via bijzondere karstlandschappen en het plaatsje Zlot, met een wandeling door de canyon en de grotten naar Rtanje, met overnachting aldaar.

Dag 5

Bezoek aan het werelderfgoed(Unesco) Felix Romuliana , overblijfselen van een imperiaal Romeins paleis gebouwd door keizer Galerius uit de 3de/4de eeuw. Daarna door naar Nis, de derde stad van Servië met een wandeling door de binnenstad. Laatste programmapunt: Davolja Varos: duivelstad, een van de meest bijzondere natuur wonderen van Europa. Overnachting  in Lukovska Banja.

Dag 6

Rit naar Kosovo. In de geschiedenis van Servië neemt Kosovo een bijzondere plaats in en is een conflictregio tot vandaag toe. We bezoeken het Grǎcanica klooster uit de 13de eeuw en Kosovo Polje: 1389 Slag om het Merelveld. Hier ligt volgens de Serviërs de basis van hun bestaan en het is de kern van hun beschaving. Vervolgens rit naar Prizren met  stadswandeling en overnachting aldaar.

Dag 7

De tweede dag in Kosovo:bezoek aan het Dec̆ani klooster, een van de allermooiste kloosters van Servië, het Patriarchaat van Pec en de stad Pec,  een oriëntaalse stad met bazaar. Vervolgens naar  Kosovska Mitrovica:  een gedeelde stad met een Servisch deel en een Albanees deel, gescheiden door de Ibar rivier.

Dag 8

Op deze dag bezoeken we de klooster Sopočani en Studenica , gelegen aan de culturele route Transromanica. Tevens  een bezoek aan de oriëntaalse stad Novi  Pazar.  Novi Pazar is een stad met inmiddels 80% moslim bevolking. Overnachting in het klooster van Studenica.

stara planina jerma canyon

Dag 9

Via het prachtige Zic̆a klooster en het  mausoleum van de Karadjordjevic dynastie terug naar Belgrado, met nog een bezoek aan het graf van Josip Broz Tito, vrije tijd en afscheidsdiner.

Dag 10

Terugvlucht naar Nederland.

Aanbevolen reisgidsen:

Komshe: Serbia in your hands en Belgrade in your hands.

De Bradt Guide :Serbia.

De Bradt Guide: Kosovo.

Lezenswaardig:

Frank Westerman: De brug over de Tara

De genoemde boeken van Jelica Novakovic

Asne Seierstad: Met de rug tegen de muur, portretten uit Servië.

Yaël Vinckx: Joegoslavië achter de schermen.

Richtprijs voor deze unieke reis  € 1150  op basis h/p, 2 pers. kamer, vliegreis. Toeslag 1 pers kamer €  250. De prijs geldt voor 20 deelnemers of meer. Vervoer in Servië per luxe bus met een Servische, Engels sprekende gids, alle entrees. Exclusief lunches, verzekeringen, drankjes tijdens maaltijden.