Turkmenistan

15 daagse rondreis door de  fascinerende woestijnstaat Turkmenistan.

Het globale programma.

Data: voorjaar en najaar na overleg.

Dag 1: vlucht naar Ashgabat. Aankomst vroeg in de morgen.

Dag 2: City tour Ashagabat met bezoek aan de beroemde Tolkuchka markt afhankelijk van de dag van aankomst dondersdag, zaterdag of zondag: hier is werkelijk van alles te koop van kamelen tot juwelen en van tapijten tot voedsel etc. Bij een reis naar Turkmenistan mag dit onderdeel niet ontbreken!Verder nadere kennismaking met deze bijzondere stad. Het is snel duidelijk waarom deze stad de witte stad wordt genoemd: veel marmer. Verder veel natuursteen, vergulde koepels. Het lijkt wel of deze stad opgebouwd is uit paleizen.

Dag3 : Ashgabat-Turkmenbashy-Kara Bogaz Golf. Vlucht naar Turkmenbashy. Na aankomst gaan we naar de Kara  Bogaz  Golf met uitleg van de geoloog Prof. Bushmakin. In het boek van Frank Westerman: ingenieurs van de ziel is hier meer over te lezen. We zullen zien wat de Russen hier gedaan hebben.Tocht langs de Kaspische Zee. Overnachting in een 5 sterren hotel aan de kust. Hier zien we wat hier zoal gedaan wordt in het kader van het Avaza project, een overheidsproject van anderhalf miljard dollar! Hier even relaxen als onderdeel van de Turkmenistan reis.

fotos2009 359

 

Dag 4 : Turkmenbashy-Yangy Kala-Balkanabat. Spectaculaire landschappen en kleuren.

Dag 5: Balkananbat-Dekhistan-Balkanabat.Met 4x4 voertuigen naar de historische site Dehistan. Tijdens de terugreis naar Balkanabat schenken we aandacht aan de modder vulkanen.

Dag 6: Balkanabat-Parau Bibi-Nokhur. Via de Sumbar Vallei naar Nokhur in het Kopet Dag gebergte. Verblijf bij families in Nokhur. In Nokur ziet u een heel bijzonder kerkhof.

Dag 7: Nokhur-Kov Ata-Ashgabat. Kov Ata is een ondergronds meer. Je kunt er zelfs in zwemmen. Bezoek aan een privé boerderij met  daar de beroemde Ahal Teke paarden.

Dag 8: Ashgabat-Mary. Onderweg bezoek  aan de  oude stad Abiverd uit de 14de eeuw.

Dag 9: Mary-Merv. De historische site Merv bestaat uit de resten van een vijftal opeenvolgende steden die zich gedurende een periode van 2500 jaren ontwikkeld hebben en beslaat zo’n 1000 ha. Merv behoort tot een van de belangrijkste archeologische sites van Centraal Azië en staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het kost zeker een dag om dit alles goed te bekijken.

Dag 10:Mary-Gonur met bezoek aan de archeologische site Gonur in de  Karakoem woestijn.

Dag 11: Mary-Ashgabat. Vlucht terug  naar Ashgabat. Bezoek aan het tapijtmuseum: Turkmenen en tapijten horen bij elkaar.In de middag gaan we naar de resten van het oude Nisa, eens de hoofdstad van het rijk van de Parthen. Het waren de Parthen die de uitbreiding van het Romeinse rijk naar het oosten verhinderden.

turkmenistan

Dag 12: Ashgabat-Dashoguz. Na de vlucht naar Dashoguz  gaan we meteen met de bus naar Kunya Urgench of te wel het Oude Urgench, eens aan de Amu Darja rivier gelegen. De 12de en 13de eeuw waren de gouden eeuwen van deze belangrijke stad aan de Zijderoute. In 1221 was het Genghis Khan die een bloedig einde aan deze periode maakte. In 1370 deed Timur Lenk er nog een schepje bovenop en dwong de bewoners de stad definitief te verlaten.

Dag 13:Dashoguz-Darvaza-Erbent. Een schitterende tocht door de Kara Kum woestijn met onderweg een stop in Darvaza met aldaar  een bezoek aan de oude gaskraters. In Erbent hebben we een avontuurlijke overnachting in een Turkmeense yurt. Ook dit is een boeiend aspect van onze Turkmenistan reis. Maak zo kennis met het traditionele gezinsleven in Turkmenistan.

Dag 14: Erbent-Kyzyl Takyr-Ashgabat. Een  tocht door de barchaanduinen met een bezoek aan de kleine woestijnnederzetting Kyzyl Takyr ongeveer 25 km van de weg af. In Ashgabat een afsluitend diner met Turkmeense muziek en volksdansen.

fotos2009 354

Dag 15: Vlucht terug .

Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Vertrek groepsreis afhankelijk van de wensen van de deelnemers: voorjaar en najaar.

Prijzen in 2 pers. kamer v/p. Toeslag 1 pers. kamer €180.

10 pers €1795.

De prijzen zijn  gebaseerd op basis van de huidige dollarkoers. Veranderingen in de koers kunnen gevolgen voor de prijs hebben.

Hotels:

Avaza: Serdar

Ashgabat: Gypjak

Dashoguz:Uzboy.

Mary:Magush.

Balkanabat:Nebitchi.

Nokhur:home stay.

Darvaza:Camping.

Inbegrepen: hotels v/p, 3 binnenlandse vluchten, alle entrees, medewerking Prof. Bushmakin, geoloog in Ashgabat voor de groepsreis, boottocht Kaspische Zee voor de groepsreis, aanbevelingsbrief, entry pass, registratie, Engels sprekende gids, Nederlandse reisleider  Minimum aantal deelnemers voor de groepsreis:10.Bij de groepsreis vanaf 10 deelnemers gaat een reisleider mee.

Exclusief: visa kosten, persoonlijke uitgaven, boekingskosten €10, garantiekosten €15, internationaal vliegticket.

Turkmenistan algemeen.

Turkmenistan is zeker geen alledaagse stemming om naar toe te reizen!Het is een land dat lange tijd geïsoleerd is geweest en maakte deel uit van de vroegere Sovjet Unie. Maar liefst 80% bestaat uit woestijn. Via het Garagumkanaal, het langste kanaal van de wereld, wordt irrigatie water aangevoerd voor o.a. de katoenproduktie, een niet onbelangrijke pijler van de economie. Veruit het belangrijkst voor de Turkmeense economie zijn echter gas en olie opbrengstan. Geld wat hiermee verdiend wordt, wordt en is o.a. gebruikt voor de verfraaiing van de hoofdstad Ashgabat: een stad van marmer.

Van de bevolking maken de Turkmenen ongeveer 77% uit. De rest bestaat vooral uit Oezbeken en Russen. Turkmeens is de voertaal. Verder wordt er ook nog wel veel Russisch gesproken.

In 1991, bij het uiteenvallen van de Sovjet Unie is Turkmenistan een zelfstandige staat gweorden met als eerste president: Saparmurat Niyazov die zichzelf later Turkmenbashy liet noemen: vader aller Turkmenen. Zijn boek Ruhnama  is in twee delen verschenen en moet bijdragen tot een stuk natievorming.

fotos2009 397

Vanouds is de Turkmeense samenleving een stammensamenleving en men woonde in yurts. Tijdens onze rondreis gaan we ook één nacht in een yurt verblijven, om een beetje een echt Turkmeens gevoel te krijgen.

We willen tijdens de rondreis zoveel mogelijk aandacht schenken aan geografie, geschiedenis en cultuur. We bezoek daartoe o.a. de site van het oude Merv, het oude Nissa, eens de hoofdstad van het rijk van de Parthen. Een andere topattractie is Kunya Urgench.

Tijdens woestijntochten maken we gebruik van 4x4 voertuigen. De vluchten worden uitgevoerd met splinternieuwe Boeings 717.

Een bijzonder onderdeel van onze rondreis is de tocht langs de Kara Bogaz Golf. De geoloog Professor Bushmakin geeft tijdens deze tocht de nodige uitleg over dit gebied.

De beste reistijd voor Turkmenistan is in het voorjaar en in het najaar tot begin november. De zomermaanden zijn wel erg heet.

De munteenheid is de Manat. De koers is op dit moment:1€=4,158 Manat. De euro is echter nog niet zo ingeburgerd. Het is daarom verstandiger om dollars mee te nemen.De euros kunnen bij de staatsbank in Ashgabat gewisseld worden: een bijzondere ervaring, want het is alsof u in een paleis terecht bent gekomen.

 

Voor fotoarchief Turkmenistan klik hier